İş kazasının 5510 sayılı Kanun ve sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre tanımı nedir unsurları nelerdir kapsamı nedir .
İş kazası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (Kanun) ile 12/05/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde (Yönetmelik) tanımlanmıştır.
İş kazası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan hal ve durumları sonucunda meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olay olarak tanımlanmıştır.
Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için, kazayı geçiren kişinin sigortalı olması, sigortalının işyerinde ve ya işyerinden sayılan yerlerde bulunması, olayın işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle meydana gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması, kaza sonucu bedence veya ruhça özre uğraması ve bu unsurların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak iş kazası işin yürütümü sırasında meydana gelen olayı ifade etmekte ise de, yapılan işle ilgisi olmayan bazı hal ve durumlarda meydana gelen olayları da kapsamaktadır.
İş kazası sigortası hükümleri Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi ile 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (e) ve (g) bentlerinde sayılan sigortalılar ile Kanuna eklenen Ek 5 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılan sigortalılar için geçerlidir. İş kazasına tabi sigortalılar dışındaki diğer sigortalılar ile sigortalı sayılmayanlara iş kazası hükümleri uygulanması söz konusu değildir.
Kamu idarelerinin tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılanlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı hükümleri uygulanmaz.
kaynağı SGK
ben mermer fabrikasında çalışıyorum.2006 yılında iş kazası geçirdim sol gözümü tamamıyla kaybettim.%20 engelli raporum var.acaba özürlü parası alabilir miyim? cevaplarsanız çok sevinirim.
Sizin iş göremezlik ödeneği almanız gerekir. Başvuru yapınız.
iş yerimizdeki motorcu arkadaşımız, yoldayken motorunun kilitlenmesinden dolayı iş yerimizi arıyor, garson arkadaşımızdan bir araçla gelip motorun çekilmesi amacıyla yardım istiyor.Garson arkadaşımız da kendi özel arabasıyla yardım amaçlı motorun arıza yaptığı mahal e gidip, bagajdaki ipi motora bağlayıp, aracıyla motoru çekerek iş yerine getiriyorlar. Motorcu arkadaşımız da çekilen motorun üstündeyken bir kavşaktaki dönüşte motordan düşüp bileğini kırıyor.Bu bir iş kazası mıdır, motorcu arkadaşımızın bir sorumsuzluğu var mıdır?
ben şirkete ayit araç kullanıyorum servis yapıyorum.arkadaşları şirkete bıraktıktan sonra 500metre ileride büfeden poça almaya gittim.daha önce şirkette çalışan bir eleman ustayla kavga edip işten ayrıldı bu elemanla yolda karşılaştık aracın şirketin olduğunu biliyor tekmeleyerek küfür etti bende araçtan indim beni bıçakladı.1 senedir tedavi görüyorum sol akçiğerimin yarısını aldılar şu an bağırsaklarım dışarıda mayısın 2 sinde içeriye alacaklar.bundan dolayı malulen emekli olabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim. teşekkür ederim.
ben ekmek fırınında çalışmaktayım aşırı derecede un tozu ve duman tenneffüs etmekteyim bu durumun sağlığıma verdiği zarar iş kazas statüsüne girermi?
İş kazası değil meslek hastalığı statüsüne girer .İş kazası gibi aynı haklardan yararlanırsınız.Rapor ve inceleme gerekir
1996 yılında çalıştığım iş yerinde kaza sonucu kolumun %40 oranında kaybı oluştu bunun için yeni yani 9/3/2012 ssg kurumuna baş vurdum malüllük maaşı bağlanırmı bundan haberim olmadığından yeni dilekçeyle talep ettim sonuç ne zaman belli olur.teşekkürler
sürekli işgöremezlik geliri alırsın. hatta gidip emeklide olabilirsin. ama burada işgöremezlik gelirinin yarısı verilir. emekli geliri + işgiremezlik gelirinin yarısı /2
söndürme sitemleri yapan bir firma da çalişiyorum 6 metre uzunlugunda 80 kilo agirliginda tesisat borularnı 4 metre yüksek tavana hat çekme işi yaparken kullandıgım merdivenin ayagı kırık oldgugu için düşerek sag el iki parmagimi kırdım bunun ile ilgili ödenek ve iş kazası tanımı nedir cevabini için teşekkürler.
bu olay iş kazasıdır.işgöremezlik ödeneği alacaksın .doktor raporu ve incelemeden sonra sakatlık durumuna göre sürekli iş göremezlik gelirini hakedebilirsin
ben iş kazası geçirdim kazanın sebebi ve oluş şekli açıklamasında benim alehime yazılmıştır tavuk eti dograrken kaygan olan tavuktan kayan bıçak benim elimi kesti tutanagı yazan yöneticide bıçagın dikkatsiz kullanımı yazılmış bu yazılış beni yasal konumda etkilermi acaba
hayır önemli olan inceleme