5510 sayılı Kanuna göre meslek hastalığı nedir kimler meslek hastalığına tutulmuş sayılı kapsamı ve tanımı nedir.
Meslek hastalığı sigortası hükümleri, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde, 5 inci maddesinin (a), (b), (c), (e) ve (g) bentlerinde sayılan sigortalılar ile Ek 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılan sigortalılar için geçerlidir.
Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleri olarak tanımlanmıştır.
Madde metninin tetkikinden de anlaşılacağı üzere, meslek hastalığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple meydana gelen veya işin yürütüm şartları yüzünden uğranılan hastalık, bedensel veya ruhsal özür halleridir.
Bir hastalık veya özür halinin meslek hastalığı sayılabilmesi için sigortalı olunması, hastalık veya özrün yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkması, sigortalının hastalanması veya bedence veya ruhça bir özre uğraması, hastalığın Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde yer alması ve belirtilen süre içinde meydana çıkması, hastalığın hekim raporu ile tespit edilmesi unsurlarının bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.
İş kazasının mesleki nitelikte bulunmayan olayları da kapsamasına karşılık, meslek hastalığı tamamen yürütülen işle ilgili olayları kapsamaktadır. İş kazası ani bir hareket sonucu gerçekleşirken, meslek hastalığı zamanla oluşmaktadır.
Kömür madenlerinde çalışan sigortalıların tutuldukları “Pnömokonyoz” ve “Antrekozis” , mermer ocakları veya kot taşlama işyerlerinde çalışanların tutuldukları “Silikoz”, tütün işletmelerinde çalışan sigortalıların yakalandıkları “Tabakoz” gibi hastalıklar, işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple meydana gelen tipik meslek hastalıklarından olduğu gibi, sıtma ile mücadele işlerinde çalışan sigortalıların bataklıkların kurutulması işinde çalıştıkları sırada yakalandıkları “Sıtma” hastalığı veya hayvanlarla ilgili işte çalışanların yakalandıkları “Şarbon” hastalığı da, işin yürütüm şartları yüzünden meydana gelen meslek hastalıklarından sayılmaktadır.
merhebalar Benim çalışma durumun agır sanayi belimde fıtıklar var ayrıca 2008de boynumdam fıtık nedeni ile amaliyat oldum metaeyal takıldı buda 1yıl önce biririnden ayrılmaya başladı doktorum dikkat et dedi böyle zor şartlarada çlışmaktyım amaliyatım çok zor geçer ilkine göre dendi nefes borununa baskı olursa mecburen olursun dendi bu şekilde bir riksle çalışıyorum malunen emekli ola bilirmiyim ilginize teşekkürler lütfen bilgilendirirmisiniz.
Cevap : Talep de bulunacaksınız. %60 kaybınız varsa bu doktor raporu ile tespit edilir o zaman malulen emekli olabilirsiniz. Eğer işyerinden kaynaklanan bir hastalık veya vucut arızası oluşmuşsa bu durumda meslek hastalığından dolayı gelir alabilirsiniz. Bu da olmazsa vergi indirimi talebi ile sakatlığınızdan dolayı erken emekli olursunuz. Ayrıca işveren sizi sağlığınızı bozacak yada size uygun olmayan işlerde sizi çalıştıramaz
Bende akciyerimde 10 tane nodul var hergecen gün büyoyor. meslek hastalığından dolayı dilekce verdim 18.04.2013 tarihinden beri halen sonuçvermediler.
mrb eşim demir çelik fabrikasında 20 yıl boyunca çalıştı ve bunun sonucunda 7 ay önce akciger fibrozisi sebebi ile hayatını kaybetti ve bu rahatsızlık kimyasalla maruz kalanlarda görülüyormuş bu meslek hastalıgı sayılabilirmi teşekkürler
Başvuru yapınız.Eğer meslek hastalığı kabul edilirse size bağlanan maaşa ek olarak gelir bağlanacaktır.
lösemi meslek hastalıgımıdır.12 sene kimyasal maddeler kullanarak çalıştım.lösemi oldum iş gücümün yüzde 40 nı kaybettim.mesleğimi yapamıyorum.aynı işyerinde pasif olarak çalışıyorum.iş yerine tazminat davası açabilirmiyim.
Eğer Lösemi çalıştığınız işten dolayı olmuşsa maaş da alabilirsiniz dava da açabilirsiniz. başvuru yapın yapılan inceleme sonucunda ve doktor raporu sonucunda meslek hastalığı olup olmadığına karar verilecek. Bu teknik konudur. Bilemeyiz.İnceleme yapılması gerekiyor. Başvuruyu sgk ya yapacaksınız.
Mağazacilikta,ayakta kalmaktan oluşan varis meslek hastaliği midir?
ben iş kazası geçirdim 2010 kaza oldu 2011 ise müracatta bulundum sakatlık maaşı için ama hala bi netice yok dilekçemizle de başvurduk ben ne yapmalıyım müraacat edeli 7 ay oldu hala haber yok ne yapmalıyız
meslek hastalığından işgöremezlik geliri alan çalışabilirmi
meslek hastalığını nedemektir
işyerinde çalışırken bel fıtığı hastalığı geçirdiyseniz örneğin bir şey taşırken olduysa ve buda çalışma gücünüzü ve mesleğinizi yapmayı engelliyorsa iş kazasıdır. Yaptığınız işin niteliği sonucu bel fıtığı olduysanız meslek hastalığı sayılır. Fakat bel fıtığı hastalığı geçirmeye neden olan meslek hemen hemen yok gibidir. kısaca bel fıtığının meslek hastalığı sayılması oldukca zordur. işyerinizin faaliyet konusu nedir ve işyerinde ne iş yapıyorsunuz bunu yazın
belfıtıgı meslek hastalıgı sayılıyormu tesekürler