Türkiye de bulunan yabancı ülke vatandaşlarının genel sağlık sigortası nasıl olacak gss ödeyeceklermi gelir testi yapacaklarmı prim ödeyeceklermi . Bu hususda sgk genelgesi yayınlandı .Yabancı ülke vatandaşları ile ilgili 6.2 bölümü şöyledir.
Yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar, ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren bir ay içinde genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kurumumuza başvurmaları halinde, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine (60/d) göre ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecektir.
Kurumumuza müracaat eden yabancı uyruklu vatandaşlardan, ikamet izin belgesi ile ilgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması açısından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi ile yeminli mütercim tarafından yapılan tercümesinin aslının veya onaylı suretinin ibraz edilmesi istenecektir. Bu kişilerin ikametgâh izin belgesinde yer alan ikamet sürelerinin kesintisiz bir yılı doldurup doldurmadığının kontrol edilmesi sonucunda, kesintisiz bir yılı dolduranların ikamet izin belgesinin fotokopisi, yeminli mütercim tercümesinin aslı veya onaylı sureti ile sigortalılığına ilişkin yazısının birer örneği dosyasında saklanacaktır.
Bu kişilerden kesintisiz bir yılı doldurduğu tarihten itibaren bir ay içinde genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kurumumuza müracaat etmeyenler hakkında Kanunun 102 nci maddesine göre idari para cezası uygulanacaktır.
Diğer taraftan, bu kapsamdakilerin ikamet izni bitiş tarihlerinin sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından takiplerinin yapılarak ikamet izni bitiş tarihi itibariyle genel sağlık sigortalılığı sonlandırılacaktır. İkamet izinlerinin bittiği tarihi takip eden günden itibaren başlayan yeni bir ikamet izin belgesi ibraz etmeleri halinde, Kanunun (60/d) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılığı devam ettirilecektir.
Bu kişilerin genel sağlık sigortalılığı; ikametin sona erdiği, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olduğu, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ya da fıkraları kapsamında genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi sayıldığı, ikametinin başka bir ülkeye nakledildiği tarih ya da ölümü halinde ölüm tarihi itibariyle sona erecektir.
sgk bilgi notu
TÜRKİYE’DE YAŞAYAN YABANCILARIN GSS si
Türkiye’de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan yabancılar ne yapacaktır?
Türkiye‟de kesintisiz bir yıllık ikamet süresini dolduran yabancılar, ilgili ülke kapsamında genel sağlık sigortası uygulaması yönünden sigortalı değilse bu sürenin dolduğu tarihten itibaren Kanunun (60/d) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Dolayısıyla bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamında tescil işleminin yapılması için kesintisiz bir yıllık ikamet süresinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde kendilerine en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine başvurmaları gerekmektedir.
Gelirleri brüt asgari ücretin iki katı kabul edilerek bu tutar üzerinden hesaplanacak genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilecektir.
Ülkemizde bir yıldan fazla süre ile ikamet eden ve kendi ülkesinden sigortalı veya emekli olan İngiltere vatandaşları, Türkiye’de sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaktır?
İngiltere vatandaşlarının Türkiye‟de bir yıldan fazla ikamet etmeleri halinde, kendi ülkelerinden sigortalı/emekli olmalarına karşın Türkiye‟de bulundukları sürede kendi mevzuatları kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanamamaları nedeniyle, 5510 sayılı Kanunun (60/d) bendi kapsamında müracaatlarına bağlı olarak genel sağlık sigortalısı sayılabileceklerdir.
Bir Türk ile evlenmiş ancak 3 yılını doldurmadığı için T.C. vatandaşı olamamış bir kadın, Türk eşinin sosyal güvencesinden yararlanabilir mi?
Kanuna göre bu kişiler, ikamet izni almaları durumunda genel sağlık sigortasından
faydalanabilecektir.
Türkiye’de oturma izni almış, sigortası olmayıp özel sağlık sigortası bulunan yabancıların durumu ne olacak?
Kesintisiz bir yıllık ikamet süresini dolduran yabancılar, ilgili ülke kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanması açısından sigorta kapsamında değilse bu sürenin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile başvurabilirler. Bu süre içerisinde başvuruda bulunmayanlara, brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu kişilerin özel sağlık sigortası kapsamında bulunması genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı olmalarına engel teşkil etmemektedir.
Türkiye’de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sigortası bulunmayan yabancılar gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuracaklar mı?
Gelir testine müracaat hakkı, Kanunun (60/g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan Türk vatandaşlarına tanındığından, yabancı uyruklu olup ülkemizde ikamet edenlerin gelir testine müracaat hakları bulunmamaktadır.
Bir Türk ile evlenmiş ancak 3 yılını doldurmadığı için T.C. vatandaşı olamamış bir kadın, Türk eşinin sosyal güvencesinden yararlanabiliyor ancak yabancı ülke vatandaşı eşinin 15 yaşında ortaöğrenimde okuyan çoçuğu yanarlanabiliyor mu ?
iyi günler ben almanyada işyeri sahibi olan türk vatandaşıyım heray sigortamı ödüyorum sağlıktan faydalanıyorum. türkiyedeki adresime gss sigortası yaptırmam için tebliğ geldi ben türkiyede yılda bir izin yapmaktayım aynı zamanda emeklilik için yurtdışı borçlanması yapmıştım.
emekliliğime 1 yıl kadar süre var gss faydalanmam şartmı bunu iptal etmek için neler yapmam gerekir.
http://www.calismadunyasi.com/yabanci-ulkede-ikamet-eden-vatandaslarin-gss-si sizin sorununuzun cevabı burada
benim eşimnde yabancı 3 yıldır ikamet ediyo ve benim sigortamdan faydalanıyo ssk dan bir yazı geldi baş vurmaya gerek varmı?
Benim eşim yabancı uyruklu ve Aralık 2011 tarihinde kendi SSK’m üzerinden kayıt yaptırmıştım ve hastahanelerden de öyle yararlandı.Bizim tekrardan başvurmamız mı gerekiyor ? Yardımcı olursanız sevinirim..Saygılar ?
eşiniz sizin sigortanız üzerinden yararlanmaya devam edecek
iyi günler.. benim eşim norveçli.. 5 yılı aşkın süredir evliyiz..norveç yasalarına göre kendi ülkesinde sağlık sigortasından faydalanmakta.. yaklaşık 10 aydır türkiye deyiz.. Ve şimdilik türkiye de yaşamayı düşünüyoruz.. ben yaşımdan dolayı emekli sandığı kapsamında emekli olmayı bekleyenlerdenim ve şu an herhangi bir sigortam bulunmamakta..kanunun (60g ) maddesine göre gelir tespitinde bulunmam gerekiyor.. benim sorum; eşimin türkiye de benim sigortam üzerinden faydalanıp faydalanmayacağı.. evlenilen yabancı kişi erkek olunca kanunlar değişiyor mu? merak ediyorum..
bir başka sorum ise, kendi ülkesinde sigortası olmayan yabancı, türkiye de GSS li olmak zorunda mı? Yoksa bu durum isteğe mi bağlı.. teşekkürler
Esim yabanci uyruklu ve ssk li calisanim’ esim benim sigortamdan faydalaniyor sgk dan bu konu ile ilgili bir yazi geldi fakat hali hazirda hastane hizmetlerinden faydalanabiliyoruz, bu konuda ne yapmamiz gerekiyor? tesekkurler..
Bu arada kesintisiz 1 yıl ikamet etmiyorum. Yılda 1 veya 2 kez memlekete gidiyorum. Zorunlu SGK olmak zorundamıyım? (İkamet tezkerem 2 yıllık).
Merhaba,
Ben bulgaristan vatandaşıyım. Tc vatandaşı ile evliyim ve 26.03.2012 de evlilikten 3 yıl dolmuş olacak. 2011 Aralık ayında SGK Bodrum şubesinden kayıtları yaptırıp eşimin sigortasından yararlanabileceğim söylendi. 2012 Ocak ayında devlet hastanesi hizmetlerinden (SGK) sorunsuz yaralandım. Fakat eczaneden doktorun yazdığı ilaçları SGK dan alamayınca, bugün 30.01.2012 de tekrar SGK şubesine gittim ve yeni bir kanunun çıktığını ve şaun eşimin SGK sından yaralanamayacağımı söylediler. Benim yurtdışında Sigorta ve devletten yardım almadığıma dair konsolosluktan yazı, pasaport ve ikamet tezkeresi göstermemi istediler.
Sorum şu:
1. Boyle bir kanun gerçekten varmı, hangi tarihte çıktı ve yürürlüğe girdi?
2. Konsolosluk aracılıyla bu tur belgeleri almak aylar sürebilir, ne yapmalıyız?
Selamlar,
Makbule Dikmen
Türk vatandaşı ile evli yabancılar eşleri dolayısıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Dolayısıyla 1 yılı doldurmuş olsalar da herhangi bir bildirimde bulunmalarına gereke yok değil mi?
Bildirim yükümlülüğü sadece evli olmayan ve özel durumu (İngilitere vatandaşları için yazılana benzer) açıklanmayan yabancılar için gerçeli değil mi?
evet
Türkiye’ de ikamet teskereli (uzun süreli) olan ve kiliselerde rahiplik görevinde bulunan yabancıların durumları ne olacaktır acaba?
Bu kişiler rahip olarak çalışmalarından dolayı hiçbir gelirleri bulunmamaktadır. Tüm ihtiyacları kilise tarafından karşılanmakta, sağlık sorunları ya kendi ülkelerine giderek, ya da ülkemizde özel hastanelerde giderilmektedir.
İzlenilmesi gereken, yapılması gerekenler neler olmalıdır.
Bilgi verilmesini müsaadelerinize arz ederim.
Saygılarımla
Aydın Turan
Yeşilköy İtalyan Katolik Kilisesi
Aydın Bey
1-Türkiyede 1 yıldan fazla kalan yabancı uyruklular GSS li olmak zorunda
2-Bunlar gelir testine tabi tutulmayacak gelirleri asgari ücretin iki katı sayılacak 212,76 TL prim ödeyecek
3-SGK il Müdürlükleri ve merkez müdürlüklerine başvurulacak
4-Yurt dışında kendi mevzuatınıza göre sigortalı olanlar tabi olmayacak
5-Yabancı din adamları ile ilgili istisnai bir hüküm henüz açıklanmadı ve durumda bilinmiyor.