Engellilerin emeklilik şartları ve hesaplama

Engellilere %60 dan daha düşük engelli raporu verilebiliyor bu durumda %40 ile %59 arasında engellilik oranı olanlar erken emekliliği talep edebilirler .Aşağıdaki tablolarda işe başlama tarihi ve orana göre emeklilik şartları bulunmaktadır. Bir konuyu açıklığa kavuşturalım  maluliyet ile vergi indiriminden dolayı erken emeklilik arasındaki fark şudur. Eğer ilk sigortalılık tarihinden önce sakatlığınız varsa malulen emekli olumazsınız vergi indiriminden dolayı erken emekli olursunuz. Ama ilk sigortalılık tarihinden sonra sakatlığınız varsa hem malulen hem de vergi indiriminden dolayı emekli olabilirsiniz. Maluliyette çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı varken vergi indiriminde ise sadece çalışma gücünde kayıp oranı söz konusudur. Meslekte kazanma gücündeki kayıp nedir derseniz bu mesleğini yapamamaya göre tespit edilen sakatlıktır. Örneğin parmaklarını kaybeden bir piyanist çalışma gücünü atıyorum %40 kaybederken meslekte kazanma gücünü ise  mesleğini yapamamaktan dolayı % 100 kaybetmiştir.

Adım adım gidelim .

1- Önce malulene emekli olabilirmisiniz ona bakacaksınız.

a- İlk sigortalılık tarihinden sonra sakatlığınız oluşmuş olacak
b- sakatlığınız %60 olacak (Çalışma gücü ve meslekte kazanç kayıp oranı )
b-10 yıldan beri sigortalı olacaksınız (Başka birinin bakımına muhtaç iseniz buna gerek yok )
c- 1800gün prim ödemiş olacaksınız .

2-Eğer sakatlığınız ilk sigortalılık tarihinden önce var ise yada sakatlığınız %40 ile %59 arası ise vergi indiriminden dolayı erken emekli şartlarına bakacaksınız.

a) işe giriş tarihine bakınız . Sakatlık derecesine göre toplam prim ödeme gün sayısı ve ilk sigortalılık ile başvuru tarihi arasında geçecek süreyi kontrol ediniz.

İlk sigortalılık tarihi I. Derece
(Yüzde 80  üzeri)
II. Derece
(Yüzde 60-79 arası )
III. Derece
(Yüzde 40-59 arası )
05.08.1991 ve daha önce 15 yıl- 3600 gün 15 yıl- 3600 gün 15 yıl- 3600 gün
06.08.1991-05.08.1994 15 yıl- 3600 gün 15 yıl, 8 ay-3680 gün 16 yıl, 3760 gün
06.08.1994-05.08.1997 15 yıl- 3600 gün 16 yıl, 4 ay-3760 gün 17 yıl, 3920 gün
06.08.1997-05.08.2000 15 yıl- 3600 gün 17 yıl, 3840 gün 18 yıl, 4080 gün
06.08.2000-05.08.2003 15 yıl- 3600 gün 17 yıl, 8 ay-3920 19 yıl, 4240 gün
05.08.2003-30.09.2008 15 yıl- 3600 gün 18 yıl-4000 gün 20 yıl-4400 gün

 

 

5510 sayılı Kanunun yayınından sonra işe başlayan engellilerin emekliliği ile ilgili tablo

 

 

İlk sigortalılık tarihi

Çalışma Gücü Kayıp Oranı

%60 ve  üzeri  olanlar %50 – %59 arası olanlar %40 – %49 arası olanlar
01.10.2008 – 31.12.2008 15 yıl, 3 bin 700 gün 16 yıl, 3 bin 700 gün 18 yıl, 4 bin 100 gün
01.01.2009 – 31.12.2009 15 yıl, 3 bin 800 gün 16 yıl, 3 bin 800 gün 18 yıl, 4 bin 200 gün
01.01.2010 – 31.12.2010 15 yıl, 3 bin 900 gün 16 yıl, 3 bin 900 gün 18 yıl, 4 bin 300 gün
01.01.2011 – 31.12.2011 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin gün 18 yıl, 4 bin 400 gün
01.01.2012 – 31.12.2012 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 100 gün 18 yıl, 4 bin 500 gün
01.01.2013 – 31.12.2013 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 200 gün 18 yıl, 4 bin 600 gün
01.01.2014 – 31.12.2014 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 300 gün 18 yıl, 4 bin 680 gün
01.01.2015’den sonra 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 320 gün 18 yıl, 4 bin 680 gün

 

b) Tablolarda ilginç bir durum var %40 ile %49 arasında saktlığı olanlar 06.08.2000-30.09.2008 arası işe girenler 01.10.2008-31.12.2009 arası işe girenlerden daha çok prim ödemek zorunda . Ayrıca ilk sigortalılk ile başvuru arasında geçen süre 01.10.2008 den sonra işe girenlerin lehine . Bu durumun eski girenlere de uygulanması gerekmektedir. Bunun içn Kanun değişikliği olması gerekir.





35 thoughts on “Engellilerin emeklilik şartları ve hesaplama

  1. 21 yaşımdayım %46 oranında işitme engelliyim işe girişim 01,03,2017 ne zaman emekli olabilirim ?
    Cevap. 02.03.2035 tarihine kadar 4680 gün prim öderseniz emekli olursunuz.İlk sigortalılıktan sonra 18 yıl geçmesi gerekir.

  2. Yüzde 12 engelli raporum var ssk gilis tarihi 1.11.1996 engelli emekli olabilir miyim ?
    Cevap: %40 altı için erken emeklilik uygulanmıyor.Normal statüde emekli olabilirsiniz.

  3. merhaba .
    ilk sigortalılık öncesi engelli idim. 17/11/2001 yılında çalışmaya başladım. %55 oranında engelliyim.
    2016 yılında işten ayrıldım. 5000 günden fazla sigortalılık sürem mevcut.
    ne zaman emekli olabilirim.
    Cevap: 19 yıl, 4240 gün ile emekli olabilirsiniz .18.11.2020 yılında emekli olabilirsiniz.

  4. Merhaba
    İlk staj da verilen sigorta 16.09.2002 verildi. Ancak 10.05.2007 ilk sigortam başlangıcım vardır. %48 raporum vergiden yararlanıyorum. Ne zaman emekli olabilirim ?
    Cevap : Zorunlu staj ise başlangıç sayılmaz. 10.05.2007 ye göre hesap yapılmalı. 20 yıl 4400 gün ile emekli olursunuz. 10.05.2027 tarihine kadar 4400 gün prim öderseniz emekli olabilirsiniz.

  5. Yüzde 40 engelliyim vergi indiriminden faydalanıyorum 5361 prim günüm var 1995 ilk işe giriş tarihi ne zaman emekli olurum kıdem tazminatı ne kadar alırım tahmini.

    Cevap: Emekli olabilirsiniz hemen başvuru yapınız. Kaç yıl çalıştıysanız. Son brüt ücret ile çalıştığınız yıl sayısını çarpınız. Ayrıntılı hesap için nette arama yapıp hesaplama yapabilirsiniz.

  6. 1991 girişim var bağkur 9000 gün prim ödenmiş 45 raporum var emekli olur muyum 25 10 1973 doğumluyum.
    Cevap. Hemen başvuru yapınız. emekli olursunuz.

  7. Merhaba 2004 sigorta girisim var 4504 gun pirim 64 raporum var 1 yil gecerli raporum var seneye tekrardan giricem ayni raporu alirsam ne zaman ekli olabilirim.
    Cevap 4000 günü doldurmuşsunuz.ilk işe girdiğiniz tarihten itibaren 18 yıl geçmeli . 2022 yılında emekli olursunuz. Fakat vergi indirimi talebinde bulunmalısınız ve onaylanmalı.

  8. 2004 sigorta başlangıç yüzde 65 raporum var vergi indirimi de kimseden yanıt alamıyorum lütfen ben ne zaman emekli olurum pirim gün sayım 3300.
    Cevap : 4000 günü dolduracaksınız ilk işe girdikten sonra 18 yıl geçmiş olmalı . Başlangıcınıza göre 2022 yılında emekli olursunuz.

  9. Merhaba ,
    İlk işe giriş tarihi 01.06.2002 toplam prim gün sayım 4300 2014 yılında da 3.derece vergi indirimi almış bulunmaktayım. Ne zaman emekli olurum?
    Cevap 19 yıl 4240 gün ile emekli olursunuz. Gününüz dolmuş.02.06.2021 yılında emekli olursunuz.

  10. 01.09.2003 tarihinde ilk sigorta girişim. %40 engelli vergi indirimim var. Toplamda 5200 gün sigortalıyım. Sigorta başlangıcımdan önce 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum.
    Cevap : Günü doldurmuşsunuz 1 ay borçlanırsanız 20 yıldan 19 yıla düşer 02.09.2022 olur. Tüm askerliği borçlanırsanız 19 yıl devam eder fakat başlangıç borçlandığınız süre kadar geri gittiği için emekliliği de borçlandığınız süre kadar erken olursunuz. yani 1 yıl borçlansanız başlangıcınız 01.09.2002 olur 02.09.2021 tarihinde emekli olursunuz.

  11. merhaba
    26,12,2013 tarihinde sigorta başlangıcım var %48 engelli raporum var ve vergi indiriminden falan yararlanmıyorum bu emekliiliğe engel mi ne zaman emekli olurum.
    Cevap : Vergi indirimi alırsanız 2013 yılından itibaren 18 yıl sonra kısaca 2031 yılına kadar 4800 gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz. Yaş şartınız yok.

  12. Merhabalar benim %73 engelli raporum var 1815 gün sayım var işe ilk giriş tarihim 2010 ne zaman emekli olabilirim teşekkür ederim.
    Cevap : 2010 yılına ve girdiğiniz aya 15 yıl ekleyin. 2026 yılında 3900 gün primi doldurduğunuzda emekli olursunuz.Yaş sınırı bulunmamaktadır.

  13. Merhaba 2012 iş giriş tarihim var vergi muafiyetim var engel oranım % 55 hangi yıl emekli olabilirim. Teşekkür ederim
    Cevap: Prim ödeme şartınız 4100 gündür.İşe giriş tarihinize 16 yıl ekleyin . 2029 yılına tekabül eder.

  14. Merhabalar benim %46 raporum var 2006 ise giris tarihim suan vergi indiriminden faydalanmiyorum 3300 primim var nezman emekli olabilirim simdiden tsk ederim ?
    Cevap . vergi indirimini alırsanız 2027 yılında 440 gün ile emekli olursunuz.

  15. Merhaba 14,04,2007 girişim %40 raporum var ne zaman emekli olabilirim ama aşk 4400 gün var diyor.
    Cevap : 4400 gün prim ödemeniz gerekli ayrıca 20 yıl yani 2028 e kadar beklemek zorundasınız.

  16. 01.02.2005 ssk girişliyim %45 engelli raporum var ama 2100 gün prim gün satım var ne zaman emekli olabilirim ?
    Cevap : 440 gün ile 02.02.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.

  17. 100 de 49 raporum var
    1500 iş günüm var
    İsteğe bağlı başvurdum
    Kaç yaşında emekli olurum.
    Cevap. İşe giriş tarihini yazmayı unutmuşsunuz. Yazı da bulunan abloya bakınız işe giriş tarihine göre prim ödeme ve ilk işe girişe göre geçmesi gereken zaman yazmaktadır.

  18. iyi günler ben işe giriş tarihim 10.06.2005 3600 prim günüm %55 engelli raporum var vergi indirimimi aldım ne zaman emekli olabilirim.
    Cevap : 20 yıl 4400 güne tabisiniz.10.06.3035 yılında 4400 günü doldurarak emekli olursunuz.

  19. Merhaba ben yüzde 42 engelliyim hiç ssk ya girişim yok ben kaç sene kesintisiz çalışıp ta emekli olurum ?
    Cevap : Şimdi başlasanız 18 yıl sonra 4 bin 680 gün ile emekli olursunuz.

  20. Yüzde 40 raporum var engelli indirimim var. 3550 primim var 1993 girişim mevcut
    Raporum sürekli ne zaman emekli olurum ?
    Cevap : Yılı doldurmuşsunuz 3760 günü tamamlayın emekli olursunuz.

  21. Mrb benim %42 agir engel raporum var 1998 tarihinden ise girişim var toplam 20 yıl 7015 gün primim var başvuru yapsam emekli olabilir miyim ?
    Cevap : siz 5 yıl önce alabiliyordunuz. 15 yıl 3600 gün prime tabisiniz yaş sınırı önemli değil. . Hemen maliyeye vergi indirimi talebinde bulunacaksınız. Sizi hastaneye gönderecekler. Rapor Ankara ya gidip %40 ve üstü olarak onaylanırsa SGK ya yaşa bakmadan emeklilik talebinde bulunacaksınız.

  22. Merhabalar. Annem genetik olarak doğuştan beri bipolar duygulanım bozukluğu hastalığından kaynaklı olarak %56 oranında engelli raporu bulunmakta. Ruh ve sinir hastası olduğu için hayati boyunca hiç sigortalı bir işte çalışmadi. Kendisinin emekli olması mümkün mü? Olursa süreç nasıl olacak detaylı bir bilgi verir misiniz? Teşekkürler
    Cevap: Maalesef prim ödemediği için olamaz.

  23. Merhaba ilk işe başlama tarihi 27 aralık 2003 ancak vergi indiriminden kasım 2009’da yararlanmaya başladım. raporum %43 oranında. Erken emeklilik için hangi kriterleri tamamlamam gerekiyor? 2318 gün primim ödenmiş.
    Cevap. 20 yıl 4400 gün kuralı geçerli.2023 sonrasına kadar 4400 günü doldurmanız gerekiyor.

  24. Merhabalar ben 15.03.2004 sigorta başlangıcı olan yüzde 41 bir engelliyim 2200 gün ssk var vergi indiriminden faydalanabilirsem emekli ne zaman olabilirim raporum da süresiz dır yazıyor teşekkür ederim.
    Cevap: Siz 20 yıl 4400 güne tabisiniz.15.03.2024 tarihinde 4400 günü dolmuş olursa emekli olursunuz.Yazınıza göre bu tarihte 4400 gün dolmuyor. Verdiğim tarihten sonra gününüz dolduğunda emekli olursunuz.

  25. Benim yüzde 45 engelli raporum var 2002 de girişim var 4288 günüm var 2018 yılı 3500 civarında brüt maaşımız var önceki yıllar askeri ücret olarak kayıtlarda maaşım ne olur tablo 2021 gösteriyor emekli olabilir miyim ve emekli maaşı önemli benim için ne olur ortalama.
    Cevap : Siz 19 yıl 4240 güne tabisiniz.İşe girdiğiniz tarihe 19 yıl eklerseniz 2021 olur.Emekli maaşınızın ne kadar olacağı hakkında net bilgi veremeyiz.

  26. Merhaba,E-devletten baktığımda işe ilk giriş tarihi 02.10.2000 ( staj ) gözükmektedir. ilk pirim ödeme günü 01.08.2005 dir. % 50 raporum var. 4694 gün oldu. Ne zaman emekli olabilirim ? Kolay gelsin.
    Cevap : Başlangıç staj değil 01.08.2005 kabul edilir. 20 yıl 4400 güne tabisiniz.02.08.2025 de emekli olabilirsiniz. Priminiz dolmuş

  27. Eşim 95 lik raporu var 2 senedir kendim bağkur sigortasını yatırıyorum ne zaman emekli olur teşekkürler
    Cevap :Toplam prim gün sayısı ne kadar.İlk işe giriş tarihi ne zaman 1800 gün prim ödeyerek malulen emekli olabilir.

  28. merhaba
    %54 işitme engeli sürekli raporum bulunmakta 2012 de de vergi indirimine tabi oldum.
    ilk işe başlama tarihim 2004 yılıdır.
    ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabiliyorum.
    Cevap: Tabloda belirtildiği gibi 20 yıl 4400 gün ile emekli olabilirsiniz.2024 yılına kadar 4400 gün prim ödemelisiniz.

  29. % 45 raporum var sicilim 2003 den primim 2700 emekli olabilir miyim ?
    Cevap : 05.08.2003 den önce 2022 yılında 4240 gün ödemelisiniz.bu tarihten sonra 2023 yılında 4400 gün prim ödemiş olmanız gerekir.Yılı tamamlasanız bile günü tamamlayıncaya kadar beklemelisiniz.Hiç ara vermeden sigortalı olmaya devam etmelisiniz.Engelliler ile teşvik fazla. İşkura başvuru yapınız. Yada firmalara müracaat ediniz.

  30. Kayın babam trafik kazasi geçirdi ve şuanda yatalak çalışamıyor. Emekli olma şansı varmı ?

    Cevap : yüzde 60 dan fazla maluliyeti varsa 1800 gün prim ödemişse malulen emekli olma hakkı olur.

  31. 23.08.2007 ise başlama tarihi. 2010 da vergi muafiyeti aldim %64 raporum ve vergi muafiyetim var ne zaman emekli olurum?
    Cevap tabloya göre 18 yıl 4000 gün gerekiyor. Yaş şartı yok. 2007 ye ekleyelim 2025 olur. Bu tarihe kadar 4000 günü doldurunuz.

  32. Bundan daha önceki (1 yıl) çizelgede 2008 ‘den önce işe giren %40-%59 arası 16 yıl idi ama şimdi 18 yıl olmuş ben hangi çizelgeye tabiyim.
    Cevap: İşe giriş tarihinize bakınız.Tarih ve süre ilk işe giriş tarihinize göre belirleniyor.Eski tarihte işe girenler haklarını kaybetmez. İlk tabloya tabi olur.

  33. bipolar bozukluk hastasıyım çalışamıyorum engelli sayılırmıyım ve nasıl maaş alabilirim.

    Rapor alacaksınız. Yeni mevzuat ile hastalık derecesi ileri ise diğer şartları tamamlamanız halinde maluliyet maaşı yada engelli maaşı alabilirsiniz.

  34. merhaba,

    Benim ekim 1998 ayında stajdan dolayı başlayan ssk’m var.Fakat düzenli prim ödemelerim 2002 de başladı.Şuan 4046 ödenmiş primim var ve %45 engelli raporum var.Çalıştığım iş yerinden istifa etmek istiyorum kıdem tazminatı alabiliyormuyum ? Teşekkürler.
    staj başlangıç kabul edilmez. Eğer tablodaki şartları sağladın ise alabilirsin. Yaşın önemi yoktur.

  35. babamdan dan maaş almak istiyorum .
    Başvuru yapınız. Babanız vefat ettiğinde engelli iseniz maaş alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir